Votat : Extrem de folositor
Știri Acasă Nou pe fitness-god.ro ? Log in !
căutare vocală

Tipul somatic la barbati endomorf ectomorf mezomorf

Tipurile somatice

Afla in ce tip somatic te incadrezi mezomorf, ectomorf sau endomorf si vezi ce tip de antrenament ti se potriveste !
Salveaza tipul somatic:
pentru a salva datele !
tipuri somatice barbati

Tipuri somatice barbati: Exista trei tipuri somatice ectomorful, endomorful si mezomorful. Daca o persoana este incadrata in tipul mezomorf de exemplu si s-a ingrasat iar la prima vedere pare ca face parte din alt tip somatic ca endomorful, nu inseamna ca a trecut de la un tip somatic la altul ! Ramane tot in categoria mezomorfului! Vezi si Tipuri somatice FEMEI !

Salveaza tipul somatic:

Tipul somatic este un criteriu in clasificarea corpurilor omenesti, in acest caz in functie de cateva caracteristici evidente: grosimea oaselor, masa musculara, strat adipos. Clasificarea dupa tipul somatic nu este singura si nici nu poate incadra perfect pe oricine, de aceea, ea trebuie folosita mai mult orientativ, prin evitarea incercarii de a incadra pe cineva fortat intr-un anumit tip somatic(majoritatea suntem o combinatie a celor 3 tipuri.). Totodata, tipul somatic trebuie sa reflecte anumite caracteristici constante si evidente. Trebuie sa tinem minte ca indiferent din ce tip somatic facem parte, daca ne dorim cu adevarat putem arata exact asa cum am visat, este necesar sa stim in ce tip somatic ne incadram cel mai bine pentru a sti ce antrenament, ce alimentatie sunt mai bune pentru noi.

Tipul somatic : Ectomorful

ectomorful- slab si subtire, cu masa musculara si strat adipos reduse, oase subtiri de obicei, in genereal longilin. Metabolismul sau rapid face ca acumularea de masa musculara sa fie foarte dificila, chiar si proteinele fiind arse pentru energie. Se pare ca si absorbtia nutrientilor este deficitara.
Ectomorfii au rate metabolice foarte mari, fiind foarte greu pentru ei sa acumuleze masa musculara si sa castige in forta. Aceasta poate fi o situatie frustranta pentru multe personane, care devind complexati de faptul ca sunt prea slabi, si sfarsesc prin a avea o imagine de sine foarte slaba. Pentru ectomorfi, efortul de a acumula masa musculara este similar cu cel depus de un obezi pentru a slabi.
Din cauza progreselor lente pe care le va face(trebuie sa fim constienti de la bun inceput de asta), ectomorful trebuie sa se inarmeze cu rabdare, sa evite supraantrenamentul, sa-si moduleze cu grija programele de dieta si antrenament. Un ectomorf adevarat, considerand ca se antreneaza corect, se hraneste si de odihneste in consecinta, poate sa castige 0.5-1kg pe saptamana, in perioada cea mai buna. O atentie speciala trebuie indreptata si spre odihna, sunt recomandate 9 ore de repaus din care 8 de somn. Dieta trebuie sa fie echilibrata din punct de vedere al nutrientilor si bogata caloric, fiind compusa din alimente care fac parte din familia glucidelor, familia proteinelor si familia lipidelor.
vitaminele, mineralele, suplimentele nutritivepentru cresterea in masa musculara si enzimele digestive. Este recomandat sa evite energizantele si suplimentele pentru slabit.

Dupa primele luni de antrenament castigurile vor fi mult mai mici. Se pot realiza si cresteri in masa mai mari, dar acestea sunt constituite din grasime(da, grasime, oricat ar parea de fantastic). Din moment ce principala problema a ectomorfilor este un mediu hormonal neprielnic, trebuie pus accentul pe acel stil de antrenament care maximizeaza secretia de hormoni anabolici in orgainsm, mentinerea cat mai mult in faza de hipertrofie, cu greutati medii si volum mai mare, cu 8-12 repetari pe serie, dupa parerea unora.

Altii sustin ca trebuie antrenate toate tipurile de fibre musculare, indiferent de tipul somatic. Aceasta presupune perioade de antrenament intense alterntate cu perioade mai lejere, sau chiar in timpul aceluiasi antrenament, dupa principiul piramidarii. O abordare diferita au proponentii sistemului de mare intensitate si altele inrudite: seturi putine, repetari putine, antrenamente foarte intense si rare.

Locul unde toata lumea cade de acord este antrenamentul aerobic. Se considera unanim ca ectomorfii trebuie sa reduca la maxim efortul aerobic, ca intensitate si durata. Din nou, chiar si antrenamentele de culturism trebuie sa fie facute cu pauze mari intre serii si sa fie bazate in principal pe miscari de baza si compuse: genoflexiuni, impins culcat, indreptari, flotari la paralele.

Aceste exercitii provoaca atat o reactie locala in muschii solicitati, cat si o reactie sistemica, hormonala. Trebuie totusi sa se efectueze si exercitii de izolare pentru grupe mai mici, brate, umeri, gambe. Cheia ramane totusi varietatea, incearca sa schimbi ceva la fiecare antrenament, exercitiile, ordinea exercitiilor etc.

Cel mai mare dusman este descurajarea, demotivarea in urma absentei progreselor, sau a unor progrese minore. Tocmai de aceea trebuie sa se acorde grija foarte mare stabilirii unor obiective realiste si a unor planuri flexibile.

Exercitii: -miscari compuse si de baza, efectuate cu greutati libere -evitarea aparatelor sofisticate, cabluri etc., deoarece ele lucreaza parti mici ale muschilor

Seturi si repetari - maxim 10 seturi pentru grupele mari, 6-8 seturi pentru grupele mici, fara a duce toate seturile pana la epuizare - numarul de repetari trebuie variat intre 6-10 Intensitatea - intensitatea trebuie sa fie mare, greuati mari si repetari putine-medii - perioade de odihna marite intre seturi, chiar pana la 4-5 minute la genoflexiuni - puteti incerca repetarile fortate, dar in nici un caz la toate seturile, doar la cele "grele".

Frecventa antrenamentelor -folosind o intesitate mare, si avand o capacitate de recuperare destul de scazuta, febra musculara o sa fie o problema. Antreneaza o grupa numai dupa ce febra a disparut complet. - o medie ar fi sa se antreneze o grupa musculara o data pe saptamana - odihna intre antrenamente este foarte importanta.

Aerobicele -mai ales la ectomorfi, aerobicele saboteaza eforturile de crestere a masei musculare, de aceea trebuie tinute la minim, atat in sala cat si in afara ei. -intensitatea trebuie sa fie redusa, ca si frecventa si durata

Tipul somatic : Endomorful

endomorful
- mare, cu oase groase, bazin si umeri lati, strat mare de grasime, masa musculara mare, mai ales in partea inferioara a corpului, apetit mare. Pentru acestia, este usor sa se ingrase si sa acumuleze grasime, dar si masa musculara. Castigurile de masa musculara sunt insa acoperite de stratul de grasime.
Datorita structurii osoase foarte mari, de obicei endomorfii au si o forta deosebita, dar avand un metabolism mai incet si "dand jos" mult mai greu grasimea, castigurile musculare(destul de usoare) nu sunt vizibile. Spre deosebire de ectomorf, endomorful trebuie sa-si concentreze eforturile mai mult pe maximizarea pierderilor de grasime.
In acest sens trebuie sa combine exercitiile aerobice cu cele de culturism. Adaugarea de exercitii aerobice ajuta si la prevenirea altor boli si stari asociate supraponderalitatii(boli de inima, atacuri cerebrale, diabet, aterosleroza etc.) Chiar daca endomorful castiga usor masa musculara, a vedea acei muschi este cu totul alta problema. O cale de maximizare a efectelor exercitiilor aerobice este si monitorizrea pulsului si mentinerea lui in zona de 60-75% din pulsul maxim, cel putin 30 de minute pe zi.

Scopul endomorfului este sa arda cat mai multa grasime, deci trebuie sa faca un volum mai mare de antrenament. Atentie: exercitiile pentru abdomen nu reduc grasimea din acea zona, deci nu folisiti exercitiile pentru abdomen ca o solutie pentru slabire si reducerea taliei. Pentru aceasta programul trebuie sa fie mult mai complex.

Exercitiile - se includ atat miscari compuse cat si miscari de izolare - schimbarea permanenta e exercitiilor, pentru a nu permite corpului sa se plafoneze. - Acceentul se pune pe partea superioara a corpului, deoarece endomorfii au deobicei o dezvoltare a picioarelor nativa. >

Seturi si repetari - se pot face mai multe seturi decat in cazul ectomorfilor, 12 pentru grupele mari si 8-10 penntru grupele mici.Aceasta va ajuta la arderea si mai multor calorii.

- In anumite perioade trebuie aplicata si o intensitate mai mare- cu greutati mari si repetari putine, dar in majoritatea timpului trebuie sa se tinteasca 12-15 repetari

- Trebuie evitat antrenamentul intens prea frecvent Intensitatea - dupa incalzire, seturile se duc pana la epuizare

- perioadele de odihna trebuie sa fie mici, pentru a mentine o rata ridicata a metabolismului

- este recomandata si utilizarea repetarilor fortate, a seturilor descrescatoare, repetari partiale, supersteturi

- antrenamentul in circiut de asemenea da in impuls metabolismului

Frecventa - cum scopul principal este acela de a arde cat mai multe calorii, antrenarea unei grupe musculare de mai multe ori pe saptamana(2 sau 2,5), in functie si de recuperare, este o solutie buna

- programul trebuie schimbat des

Aerobicele - sunt probabil aspectul cel mai important
- se recomanda cel putin 30 de minute pe zi
- trebuie avuta grija la accidentari
- pulsul trebuie sa fie de 60-75% din maxim
- antrenamentul de tip "interval training" poate fi de folos: alternarea sesiunilor de forta cu cele de aerobic in cadrul aceluiasi antrenament.

Tipul somatic : Mezomorful

mezomorful- masa musculara mare, umeri lati, solduri inguste, star adipos subtire. Castiga usor masa musculara, fara a acumula insa si grasime. Din acesasta categorie fac parte cei mai multi culturisti de performanta.
Mezomorful este tipul care nu stie exact ce face in sala, nu face antrenamente prea lungi, nu prea face aerobice, nu respecta o dieta echilibrata, si totusi obtine cresteri in masa musculara si reducerea stratului de grasime. Sunt acei binecuvantati genetic; ei au nevoie de un stimul mai mic(antrenament) pentru a obtine aceleasi efecte pe care le obtin ceilalti.
Totusi, si pentru ei exista sfatrui care ii vor ajuta sa-si maximizeze progresele. Supraantrenamentul este pericolul cel mai mare; datorita efectelor rapide, ei au tendinta sa mareasca volumul antrenamentului, ceea ce nu este intotdeauna cea mai buna solutie.
Alta eroare des intalnita este repetarea aceluiasi program la infinit. Se pare ca cea mai buna solutie este piramidarea, dar nu neaparat in cadrul aceleiasi sesiuni de antrenament, ci cresterea si scaderea alternativa a intensitatii de la o sedinta de antrenament la alta, pentru a solicita toate tipurile de fibre musculare.

Exercitii - se aplica cel mai bine antrenamentul clasic, ce utilizeaza miscari compuse urmate de miscsri de izolare

Seturi si repetari - se utilizeaza o mare varietate, insa in general in jurul a 10 repetari
- se ciclizeaza antrenamentele intense cu cele mai usoare
- se fac 3-4 seturi pe exercitiu, 2-4 exercitii pe grupa musculara

Intensitatea - trebuie sa fie mare, corpul poate suporta antrenamente dure, cu efecte rapide de crestere, deci trebuie profitat de acest lucru
- un anumit program se mentine o perioada, si apoi se schimba, pentru a nu lasa muschii sa se plafoneze
- se alterneaza zilele "grele" cu cele "usoare"
- se variaza viteza de executie pentru a se solicita cat mai multe fibre musculare
- se folosesc toate tehnicile avansate, dar nu exagerat.

Frecventa - se experimenteaza cu impartirea corpului in 3-4-5 parti pentru a vedea care este cea mai buna cale.
Aerobicele- aerobicele sunt necesare, dar nu mai mult de 4 sedinte pe saptamana, a 30 de minute - evita activitatile prelungite, care te "storc" de energie.

MOTIVEAZĂ-TE

Acesta nu este un website... este o calatorie, vizualizeaza acest videoclip ! Motivează-te !

Dacă eșuezi să te pregătești, ești pregătit să eșuezi !Motivează-te !

Nu-ti vei cunoaste niciodata limitele pana cand nu le testezi !Motivează-te !

Ceea ce ești astăzi nu indică neapărat ce vei fi mâine !Motivează-te !

Peste un an de acum iti vei dori sa fi început ASTAZI ! Motivează-te !

Nu te oprii până nu ești mândru ! Motivează-te !

Fi optimist nu negatron !Motivează-te !

Viata nu este despre cautarea propriei persoane ! Viata este despre crearea propriei persoane !Motivează-te !

Buna dimineata ! Optimismul este credinÈ›a care duce la realizare. Nimic nu se poate face fără speranță È™i încredere!Motivează-te !

SPONSORIZATE

Monitorizează-ți stilul de viață !

Distribuie pe Facebook !