Votat : Extrem de folositor
Știri Acasă Nou pe fitness-god.ro ? Log in !
căutare vocală

Dictionar fitness, bodybuilding, culturism

Termeni fitness, bodybuilding, culturism

In dictionarul fitness, bodybuilding sau culturism puteti gasi termeni folositi atat in salile de sport cat si in viata de zi cu zi. Fiecare cuvant este explicat detaliat pentru o intelegere cat mai completa. Dictionarul de termeni fitness, bodybuilding sau culturism ca grupe musculare, superseturi sau triset-uri etc isi propune sa promoveze sportivul din tine!
Categorie:fitness
Autor:
Ultima actualizare:
Link: Dictionar

In dictionarul fitness, bodybuilding sau culturism puteti gasi termeni folositi atat in salile de sport cat si in viata de zi cu zi. Fiecare cuvant este explicat detaliat pentru o intelegere cat mai completa. Dictionarul de termeni fitness, bodybuilding sau culturism ca grupe musculare, superseturi sau triset-uri etc isi propune sa promoveze sportivul din tine!

Grupa musculara = Corpul omenesc are o multime de muschi impartiti in grupe musculare pentru a fi mai usor de recunoscut si de ce nu? De tinut minte! Principalele grupe musculare si cele mai cunoscute sunt: Trapezul (cuprinde toti muschii trapezului), Pieptul ( include toti muschii pieptului ), Umerii (toti muschii umerilor), Bratele ( aceasta grupa musculara se imparte in : biceps, triceps si antebrat), Spatele ( toti muschii spatelui, ii putem include si pe cei ai trapezului inclusiv pe cei ai zonei lombare), Picioarelor ( aceasta grupa musculara se imparte in doua : coapse si gambe) si Abdomen! Acestea sunt denumirile comune si cel mai usor de retinut!
Un antrenament bun cuprinde toate grupele musculare de mai sus!Superset-ul sau superseria = Pentru a face un superset avem nevoie de doua exercitii care sa ne lucreze grupe musculare diferite. Odata selectate cele doua exercitii vom incepe superset-ul prin cuplarea celor doua exercitii, mai exact o serie la un exercitiu apoi fara pauza inca o serie la cel de-al doilea exercitiu! Exemplu de superserie: vom face o superserie pentru brate cupland flexiile cu bara pentru bicepsi cu impinsul cu priza apropiata pentru tricepsi in 4 serii a cate 5,4,3,2 repetari. Inepem cu flexiile cu bara pentru bicepsi, 5 repetari dupa care fara pauza 5 repetari la impinsul cu priza apropiata pentru tricepsi. Pauza circa 2-3 minute si incepem din nou 4 repetari cu flexiile cu bara pentru bicepsi si fara pauza 4 repetari cu bara cu priza apropiata pentru tricepsi. Pauza circa 2-3 minute si continuam la fel pentru urmatoarele 2 serii micsorand repetarile si anum 3 repetari respectiv 2!Ttriset-ul = un triset este ca un superset, mai exact sunt folosite 3 exercitii diferite insa pentru grupe musculare diferite, cate 1 serie pentru fiecare exercitiu in parte fara pauza intre exercitii. In concluzie un exemplu de triset : sa zicem ca vrem sa facem un triset pentru triceps, biceps si trapez! Ne alegem 3 exercitii diferite care ne lucreaza tricepsul, bicepsul si trapezul cum ar fi extensii cu haltera, flexii cu ganterele si ridicari de hatera. Odata alese exercitiile incepem triset-ul printr-o serie de 8-12 repetari de extensii cu haltera, apoi fara pauza o serie de 8-12 repetari flexii cu gantera, dupa care inca o serie de 8-12 repetari de ridicari de haltera.
Prin triset lucram grupa mulculara in cauza la o intensitate foarte mare, din aceasta cauza dupa un triset este indicata o pauza de circa 3-5 minute si foarte important sa nu repetam triset-ul de doua ori pentru aceeasi grupa musculara in cadrul unui antrenament!
Triset-ul este este folositor pentru a acumula masa musculara si este folosit deseori in antrenamentul grupelor musculare deficitare!Grupe Musculare Deficitare = O grupa musculara deficitara este o grupa musculara care acumuleaza mult mai greu masa musculara decat restul grupelor de muschi! Pentru a ne da seama la ce grupa musculara suntem deficitari avem nevoie de ceva timp in sala de foarta si de un antrenament care sa ne lucreze tot corpul. In ceea ce priveste timpul pentru a ne da seama ca suntem deficitari la o anumita grupa musculara depinde de la o persoana la alta si de materialul genetic al fiecaruia. Este cunoscut faptul ca unii oameni pun masa musculara mult mai repede decat altii, oricum in mare avem nevoie de circa 6 luni de zile.Serie descrescatoare = numim serie descrescatoare atunci cand facem un exercitiu incepand cu un numar de greutati si scadem acest numar de greutati in cadrul aceleasi serii cu ajutorul unui prieten! Exemplu de serie descrescatoare: sa zicem ca vrem sa facem o serie descrescatoare la picioare folosind exercitiul flexii ale picioarelor pentru femurali. Incepem exercitiul cu o greutate mare facand 8 repetari, dupa 8 repetari un prieten va lua din greutate iar noi continuam cu 6 repetari, dupa care prietenul mai ia odata din greutate iar noi continuam cu inca 6 repetari!


Varf = Varful il reprezinta seria cu cele mai multe greutati respectiv cele mai grele. Ca de exemplu o persoana face usor cu 60 de kg impins la piept dar la 120 de kg intensitatea este sporita iar aceeasi persoana se chinuie sa faca 1-2 repetari. Atunci 120 de kg reprezinta varful!
Atentie pentru a executa "varf" aveti neaparat nevoie de un prieten care sa va ajute!Piramidal = Dupa cum spune si numele vom urca de la baza la varf. Mai exact incepem cu greutati usoare marind apoi la fiecare serie in parte numarul de greutati pana cand ajungem sa facem "varf"! Putem folosi aceasta metoda pentru orice grupa musculara. Exemplu de serii piramidale: Impins cu bara la piept, prima serie cu 40 de kg 12 repetari, a doua serie cu 60 de kg 10 repetari, a treia serie cu 80 de kg 8 repetari si a patra serie cu 100 de kg 3-4 repetari cu ajutor!Revenire = Revenire numim acea ultima serie pe care o efectuam cu greutati mici mai exact cu greutatea de la care am inceput initial antrenamentul, greutate pe care am folosit-o in prima serie, in urma unor serii piramidale. Exemplu de "revenire": Luam antrenamentul piramidal de mai sus si anume impins cu bara la piept, prima serie cu 40 de kg 12 repetari, a doua serie cu 60 de kg 10 repetari, a treia serie cu 80 de kg 8 repetari si a patra serie cu 100 de kg 3-4 repetari cu ajutor si ultima serie "revenire" 10-12 repetari cu 40 de kg!

Pagini: 1 -2-3

Te intereseaza rubrica fitness ? | Vezi postari recente ! | «- inapoi

MOTIVEAZĂ-TE

O ora de antrenament este egala cu 4% dintr-o zi. NU ai nici o scuza !Motivează-te !

Nu trebuie sa astepti sa ai timp. Trebuie sa-ti faci timp.Motivează-te !

fitness-ul nu este doar o destinatie pe care o vizitam din cand in cand ! Fitness-ul este un stil de viata !Motivează-te !

Dacă eșuezi să te pregătești, ești pregătit să eșuezi !Motivează-te !

Știai că lipsa exercițiului fizic, la nivel mondial , duce la același număr de decese precum cele cauzate de fumat ?Motivează-te !

Nimic in lume nu poate opri un om cu atitudinea corecta sa isi atinga scopul, nimic in lume nu-l poate ajuta pe cel cu atitudinea incorecta.Motivează-te !

Am urat fiecare minut din antrenamentul meu dar mi-am zis: Nu renunta ! Sufera acum si traieste-ti restul vietii ca un CAMPION !Motivează-te !

Azi am alergat 35 de km ! Tu ?Motivează-te !

Succesul nu vine singur la tine ... tu trebuie sa te duci spre el !Motivează-te !

SPONSORIZATE

Monitorizează-ți stilul de viață !

Distribuie pe Facebook !